Oefenen

beeldmerkAls je erover denkt om fluitles te nemen, is het goed om te weten waar je aan begint. Om goed te leren fluiten, zijn de lessen alleen niet genoeg. Thuis oefenen is minstens net zo belangrijk. Sommigen vinden het oefenen altijd heel erg leuk! En over het algemeen geldt: als je eenmaal je fluit weer in handen hebt, krijg je ook vanzelf plezier in het oefenen. Je wordt immers steeds beter! Maar als je het (soms) lastig vindt om je tot het oefenen te zetten, hieronder wat richtlijnen:

motivatie

Houdt het doel voor ogen waarom je oefent. Namelijk om heel mooi te leren fluiten! Waaraan je alleen en samen met anderen veel plezier kunt beleven. En dat bereik je alleen als je regelmatig oefent, minimaal 4 keer per week. Gelukkig is oefenen ook leuk, maar je moet je er wel even toe zetten, en dat vinden leerlingen vaak lastig. Kies daarom een geschikt en vast oefenmoment. Zie hieronder bij oefenmoment.

De keuze van het lesmateriaal en mijn manier van lesgeven zijn ook belangrijk in de motivatie. Uiteraard is dit met mij bespreekbaar, ik zal er zelf ook regelmatig naar vragen.

Daarbij werkt een positieve achterban ook zeer motiverend! Dus toon interesse, stimuleer en juich elk resultaat toe. En als het oefenen soms even in een dip zit, verzin dan een leuk beloningssysteem. Vraag eens of ze wat voor willen spelen en moedig ze aan om dat ook op andere plekken te doen, zoals op school, in de kerk of voor familie.

oefenmoment

Kies een vast tijdstip. Zodat het oefenen een automatisme worden, waar het dus niet zoveel moeite kost om je ertoe te zetten. Net als wassen en tandenpoetsen.

Ik adviseer kinderen om op schooldagen na het avondeten te oefenen. Dan heb je weer even bijgetankt en zit je niet midden in je bezigheden. Voor volwassenen geldt ook het advies: kies een vast moment. En dat moet een moment zijn waarop je niet liever iets anders zou willen doen.

In het weekend is een vast oefenmoment lastig.
Tip: gebruik deze dagen eens om wat leuke stukken te herhalen, vooruit te kijken in je oefenboeken of om samen te spelen met huisgenootjes of vriendjes.

Oefen liever vaker dan langer. Uitgangspunt is 5 keer per week. En oefen ongeveer net zo lang als je les hebt.

Terug naar fluitlessen