Individuele lessen

kavpn89fAls je echt goed wilt leren fluiten, dan ben je op een gegeven moment toe aan individuele lessen. We werken dan extra aan alle facetten van het fluitspelen.

In de eerste plaats de toonvorming. Daar valt al heel erg veel onder. Bijvoorbeeld ademhaling, vibrato, spelen met verschillende soorten klank (ook wel klankkleur genoemd), alle verschillende vormen van articulatie, enzovoort.

Daarnaast is er veel aandacht voor ritme en maatgevoel, vingertechniek en uiteraard het mooi voordragen van muziek. Daarbij vind ik het altijd belangrijk om goed te letten op de muziekstijl en de periode waarin iets is gecomponeerd. Om dat op een verantwoorde manier en met gevoel en overtuiging te interpreteren.

In de individuele lessen spelen we ook vrijwel altijd samen, met twee fluiten of ik begeleid aan de piano. Solo kan een fluit prachtig klinken. Maar de fluit leent zich er juist ook heel erg voor om samen met anderen te spelen.

Daarom zal ik ook altijd proberen deze lessen met maandelijks groepslessen te combineren. Maar als je al je eigen samenspeelgroepje of orkest hebt, dan hebt je daar misschien geen behoefte aan en dan is het niet verplicht.