Beginnersfluit

Fluit kopen

Als je als beginnend fluitist een fluit zoekt, adviseer ik een verzilverde fluit met open kleppen, een G off line en een C-voet. Onderstaande 3 modellen heb ik uitgebreid getest en beveel ik graag aan. Het zijn modellen met een e-mechaniek. Een e-mechaniek zorgt ervoor dat er bij het spelen van de e een extra klep dichtgaat. En dat heeft als gevolg dat de e3 makkelijker aanspreekt. Niet noodzakelijk voor een beginner, maar het is wel een pluspunt voor de fluit. De oplopende prijs vertaalt zich naar mijn smaak ook in de klank. Als je de fluit ongeveer elke 2 jaar een onderhoudsbeurt geeft, dan kun je vele jaren plezier beleven aan deze instrumenten.

Trevor James 15X

Deze kost momenteel rond de € 430. De fluit spreekt makkelijk aan en heeft een goede klank.

Pearl 525 met zilveren lipplaat

Deze fluit kost momenteel rond de € 569. De fluit heeft een soepel mechaniek en een mooie klank.

Trevor James privilege met zilveren lipplaat

Deze fluit kost momenteel rond de € 590. Dit is een fijne fluit en voor zijn prijsklasse biedt hij flink wat mogelijkheden voor variatie in klank.

Yamaha?

Tot voor kort adviseerde ik altijd de Yamaha 261. Die kost met open kleppen en zonder e-mechaniek rond de € 600. Maar sinds enkele jaren vind ik de kwaliteit wat achteruit gegaan. Het gaat om de modellen waarop staat ‘made in Indonesia’. De klank vind ik wat scherper geworden, het mechaniek minder soepel en de opbergdoos zeer matig van kwaliteit. De doos klapt bijvoorbeeld automatisch dicht, wat heel onhandig is bij het in elkaar zetten. Nog steeds een prima fluit, het gaat om nuances, maar ik raad daarom liever bovenstaande modellen aan.

Overkoopcontract

Ik bied mijn leerlingen bij bovenstaande modellen desgewenst een overkoopcontract aan. Met dat contract verplicht ik mij de fluit over te kopen, mocht je binnen 2 jaar stoppen met de lessen en de fluit willen verkopen. Met terugwerkende kracht wordt de huur van de aankoopprijs afgetrokken.

Tweedehands

Je kunt ook een tweedehands fluit aanschaffen. Met tweedehands loop je natuurlijk risico. Een fluit is een kwetsbaar instrument en je weet niet wat er met een fluit is gebeurd en of hij goed is onderhouden. Voor aanschaf zou ik hem dan eerst willen testen. Maar dan nog ben ik geen fluitreparateur en weet ik niet of de staat van het mechaniek goed is. Een kleine onderhoudsbeurt kost ongeveer € 50 en een grote beurt al gauw € 100. Ook iets om rekening mee te houden.

Huren

Je kunt een fluit van mij huren. Kijk onder tarieven voor de huurkosten.

Terug naar fluitlessen